Flying bat in a marquee
MOMOK The Movie 2009..MOMOK..Jangan Panggil Aku 2011..MOMOK Jangan Cari Pasal 2012..."Rumah Sewa RM50"-2014!!.."DIA" 21 May 2015!!.

HTML for marquees

Tuesday, May 24, 2011

Seni di Celah-Celah Kerakusan Kuasa dan RM...

Ada beberapa faktor dalam pemilihan genre film yang akan saya hasilkan selepas MOMOK..The Movie (MTM) dan MOMOK..Jangan Panggil Aku (MJPA). Kemungkinan ianya mengambil sedikit masa untuk membuat sedikit kajian terhadap senario industri perfleman hari ini. Tidak mahu 'pisang berbuah dua kali', kemunculan syarat2 kejutan FINAS, Astro First, strategi pemasaran, persaingan filem2 luar yang tidak terkawal, taktik kotor pesaing, lanun cetak-rompak dan kewangan harus di beri perhatian serius kali ini. Finas bersikap seperti madu dan penawar tetapi pada masa yang sama juga menjadi racun yang berbisa dan duri dalam daging pada perkembangan industri tempatan. Hala tuju dan perancangan industri ini telah 'di remotekan' oleh kuasa dan individu yang mempunyai kuasa, kedudukan, pengaruh, connection, 'pandai cakap tapi bodoh sombong' dan yang paling di geruni 'RM Power!'

Wang, Kuasa, Pengaruh dan Rasuah sudah menjadi begitu sinonim di mana- mana negara, dan industri mana pun sejak dahulu lagi. Malaysia juga tidak terkecuali malah berada di ranking yang akan tinggi dalam senarai dunia. Usaha kerajaan tidak begitu berkesan kerana masih terdapat individu dan mereka-mereka yang merasakan diri mereka immortal dan tidak mempunyai nilai kemanusiaan dalam hidup bermasyarakat.

Tidak akan ada yang berubah jika kita sendiri tidak membuat perubahannya! Ingatlah kita hanya hamba NYA yang akan mati apabila tiba masanya:-

"Pada hari itu manusia keluar dari kuburnya di dalam bermacam-macam keadaan, supaya diperlihatkan kepada mereka (balasan) pekerjaan mereka.Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarahpun, nescaya dia akan melihat (balasannya).Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat zarahpun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula." (Surah A-Zalzalah 6-8)

Saya samasekali tidak akan mengalah dan berundur dari mencari rezeki yang halal dalam industri ini selagi saya termampu. Saya akan terus berusaha dan berdoa semoga usaha saya di rahmati dan diberkatiNYA. Rezeki di tangan Tuhan. Nantikan hasil karya saya yang seterunya. Pohon restu, doa dan sokongan dari anda semua. InsyaAllah.

No comments: