Flying bat in a marquee
MOMOK The Movie 2009..MOMOK..Jangan Panggil Aku 2011..MOMOK Jangan Cari Pasal 2012..."Rumah Sewa RM50"-2014!!.."DIA" 21 May 2015!!.

HTML for marquees

Sunday, February 7, 2010

"Bikin Filem... Kreativiti, Pengetahuan, Jujur dan Amanah......"


Susah senang untuk menerbitkan filem di Malaysia hanya diketahui oleh mereka-mereka yang terlibat sahaja. Penerbit bukan sahaja terpaksa berhadapan dengan masaalah budget, karyawan, syarat-syarat penerbitan tetapi juga `politiking' pihak-pihak tertentu. Industri perfileman tempatan tidaklah sebesar mana tetapi kerana betapa glamornya industri ini, ianya mengundang perhatian ramai. Masing-masing yang terlibat mahu menonjolkan dan mencipta nama dan menumpang tuah untuk turut glamor. Namun hakikatnya industri perfileman ini sebenarnya harus berkisar pada sudut seni yang kreatif yang memerlukan mereka-mereka yang jujur, berbakat, berpengetahuan untuk mendukungnya. Seni akan pudar seninya jika unsur politik, glamor, hipokrasi, ringgit semata-mata dijadikan sebagai sandaran seni.

Sebenarnya apa bidang pun mempunyai masaalah yang hampir sama. Tidak terkecuali bidang sukan, pertanian, perniagaan dan lain-lain. Tiap-tiap bidang pasti ada pembabitan politiknya yang tersendiri. Tidak dinafikan pembabitan orang politik perlu dalam setiap bidang yang dinyatakan di atas untuk bersaing maju dengan bidang-bidang lain. Namun biarlah pembabitan dikalangan mereka-mereka ini terdiri dari mereka yang komited dan berpengetahuan dan bukan semata-mata kerana kepentingan politik peribadi mereka. Lihat sahaja bidang sukan di eropah, industri filem di Thailand, India apatah lagi di Hollywood, kenapa bidang-bidang yang dinyatakan begitu bergaya dan berjaya? .....Kombinasi bijak pandai mereka-mereka yang berlainan bidang bersama mereka-mereka yang berkuasa hanya fokus pada bidang yang ingin mereka jayakan.

Mungkinkah kombinasi Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK), Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (FINAS), Lembaga Penapis Filem (LPF) dan berpuluh persatuan hiburan bak cedawan tumbuh selepas hujan mampu menglamorkan industri hiburan tempatan setaraf dengan kualiti dan kemajuan industri negara yang telah maju? Malaysia Boleh...Tentu Boleh? Kalau bukan sekarang bila lagi kita nak melangkah maju...? Kerajaan melalui kepimpinan PM kita, Yang Amat Berhormat Dato' Sri Mohd Najib Bin Tun Abdul Razak telah memberi pelbagai bantuan, saranan dan motivasi kepada kita semua supaya lebih berani, jujur dan amanah dalam menghadapi hidup di alaf ini. Bak kata PM, "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" .Rakyat negara ini adalah rakyat yang bijak, berbakat dan bersemangat tinggi, oleh yang demikian, jika kita ingin mengecapi kejayaan, maka kita harus berani dan tegas bagi melaksanakan perubahan dan pembaharuan dengan jujur. Pengorbanan pula perlu untuk meningkatkan produktiviti, daya saing serta menguasai ilmu untuk berdaya saing di peringkat global. Kurangkan berpolitik tingkatkan produktiviti yang berkualiti. Kita juga perlu jujur dengan kerja atau tugasan yang diamanahkan.

No comments: