Flying bat in a marquee
MOMOK The Movie 2009..MOMOK..Jangan Panggil Aku 2011..MOMOK Jangan Cari Pasal 2012..."Rumah Sewa RM50"-2014!!.."DIA" 21 May 2015!!.

HTML for marquees

Tuesday, November 29, 2011

"What Does It Take to Become an Actor?"


Ramai yang ada aspirations nak jadi pelakon. It may be a job they love, but it is not necessarily an easy career to get into. Pelakon memerlukan bakat dan takes a lot of study and work..Ibu saya, seorang primadona filem Melayu pernah berpesan kepada saya ketika mula2 mahu melangkah kaki ke dalam dunia lakonan.."Dunia lakonan mempunyai seribu satu macam ranjau. Sekali melangkah susah dan patah balik"..

Secara ikhlas saya tidak begitu berminat untuk menceburi bidang lakonan. Tapi maklumlah, ketika itu saya masih terlalu muda dan tertarik dengan dunia yang penuh glamor itu. Namun pengarah Yassin salleh telah membentuk lakonan saya menerusi filem Dia Ibuku. Saya juga sebenarnya mempunyai 'advantage' kerana ibu saya seorang primadona dan penerbit filem ketika itu. Walau pun saya anak kepada primadona Seniwati Sarimah tidak semestinya saya mewarisi bakat lakonan beliau. Lakonan bukan menjadi minat utama saya. Saya menghilangkan diri seketika dari dunia lakonan selama 6 tahun ketika nama saya berada di puncak ke Amerika Syarikat untuk menyambung pelajaran. Kemudian secara on and off saya berlakon di samping melakukan pelbagai pekerjaan lain yg tiada kena mengena dgn dunia lakonan.

Namun hari ini saya bukan saja seorang pelakon tetapi juga seorang penulis skrip, pengarah dan terbabit dalam bidang penerbitan drama dan filem. Mungkin pendedahan saya semasa zaman kanak-kanak di Jalan Ampas Singapura bersama Seniman Agung Tan Sri P.Ramlee, Seniman S.Samsudin, Dato' Aziz Sattar dan lain2 bintang legenda filem Melayu telah mempengaruhi diri saya untuk mengikut jejak langkah mereka. Berlakon masih lagi bukan minat utama saya..tapi saya masih terlibat dalam bidang ini..Mungkin kerana sudah melangkah dalam bidang ini maka susah nak keluar...Mungkin juga. Kepada mereka yang menaruh impian untuk melibatkan diri dalam bidang ini nasihat saya supaya lengkapkan diri dengan ilmu dan bersedialah mental dan fizikal untuk mengharungi dunia yang penuh glamor ini. InsyaAllah.

No comments: