Flying bat in a marquee
MOMOK The Movie 2009..MOMOK..Jangan Panggil Aku 2011..MOMOK Jangan Cari Pasal 2012..."Rumah Sewa RM50"-2014!!.."DIA" 21 May 2015!!.

HTML for marquees

Monday, October 7, 2013

Cetak Rompak terus bermaharajalela! Mana FINAS, KDN, KPDNKK, SKMM..Penguat Kuasa yang ada kuasa!??

 
Isu cetak rompak semakin bermaharajalela seperti tidak dapat dibendung lagi! Isu lapuk yang semakin mencengkam penguasaannya dalam industri hiburan sejak sekian lama. Isu cetak rompak soalah-olah menjadi seperti bisnes pelacuran yg tak dapat di sekat lagi.
Mungkinkah apa yang berlaku kerana FINAS (Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia), KDN (Kementerian Dalam Negeri),  Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan penguat kuasa yang ada kuasa tidak serius dan tak 'berkuasa' menangani dan memerangi 'Setan' cetak rompak ini? Atau mungkin statistik terkini, yang menunjukkan negara kita yang tercinta, Malaysia, yang kini berada di kelompak gejala rasuah  tertinggi di Asia sebagai jawapan kepada pertanyaan kita? Apakah FINAS ada Standard Procedure atau Garis Panduan Rasmi Undang-Undang untuk pembuat Filem tempatan.? Saya rasa Finas sudah jadi carca marba. Semakin hari semakin tumpul taring dan mudah di sergah oleh pemain industri lain sepeti pihak pemamer dan pemamer haram jadah cetak rompak. LPF (Lembaga Penapis Filem) pun dah jadi 'double-standard'. Nak bergantung harap dan siapa lagi? Jangan khianati amanah. Tuhan maha mengetahui. In Sya Allah.
Lanun cetak rompak yang bertopengkan tauke-tauke DVD mula mengambil kesempatan. DVD cetak rompak di jual merata-rata tempat secara terbuka. Saya pernah bertanya kepada penjual DVD cetak rompak; Ini jawapan beliau; "Apa lu mau buat?..haiyaa, kita berniaga..sudah 'kawtim' ma.." Filem arahan saya dulu, "Momok..Jangan Panggil Aku (2011)" pernah kena cetak rompak sepertimana KL Gangster 2. Repot kepada FINAS dan pihak Polis dibuat. Hasilnya cuma penjual DVD kena saman RM300..Tiada follow-up lagi selepas itu.
Penguatkuasaan di negara kita ni selalu 'hangat-hangat tahi ayam' dan berbaur politik saja. Kalau isu tersebut terbabit denga kroni mereka yang ada kuasa, pangkat dan duit, barulah tindakan segera di ambil. Apa yang berlaku mungkin ujian dari Nya. Saya berdoa, semoga filem "Rumah Sewa RM50" yang bakal ditayangkan pada pembukaan Tahun Baru 2014 ini (02.01.2014) terlepas dari di cetak rompak dan mendapat sambutan sepertimana yang diharapkan. Pasti ada hikmah dari apa yang berlaku kini. Kalau di dunia kita x dapat selesaikan isu ini..kita jumpa di akhirat nanti.In Sya Allah.

No comments: